Menu Restauracji Diabla Góra:

Carpaccio Szefa kuchni (marynowana polędwiczka wieprzowa po Staropolsku podana z świeżą cebulką, czosnkiem, ogórkiem kiszonym i wiejskim chlebem).

Marynowany Szczupak po Królewsku (smażone dzwonka Szczupaka w zalewie ziołowo octowej, podany z gotowanym jajkiem i sosem tatarskim).

Zupa Pokrzywowa (wywar warzywny z dodatkiem pokrzywy zabielony śmietaną, podany z gotowanym jajkiem i cytryną).

Sałatka z szyjkami rakowymi (duszone na masełku z cebulką i czosnkiem w białym winie i śmietaną szyjki rakowe podane na bukiecie sałat z mini kolbą kukurydzy i świeżą papryką z tostami z masłem ziołowym).

Sałatka z polędwiczkami w sosie miodowo- musztardowym( smażone kawałki polędwiczki wieprzowej podane w sosie miodowo – musztardowym na bazie białego wina z tostami z masłem ziołowym)

Polędwica z jelenia z rusztu z borowikami z patelni(marynowana polędwica z Jelenia grillowana podana z borowikami duszonym na patelni z cebulką i natką pietruszki, podana z ziemniaczanym pure i bukietem sałat)

Rolada z Dzika w sosie pieczeniowo – żurawinowym (marynowana szynka z dzika zawinięta z boczkiem w rulon duszona w warzywach podana ziemniakami opiekanymi i buraczkami zasmażanymi z sosem pieczeniowo – żurawinowym).

Główne dania:

Polędwica z jelenia z rusztu z borowikami z patelni(marynowana polędwica z Jelenia grilowana podana z borowikami duszonym na patelni z cebulką i natką pietruszki, podana z ziemniaczanym pure i bukietem sałat)

Rolada z Dzika w sosie pieczeniowo – żurawinowym (marynowana szynka z dzika zawinięta z boczkiem w rulon duszona w warzywach podana ziemniakami opiekanymi i buraczkami zasmażanymi z sosem pieczeniowo – żurawinowym).

Comber jagnięcy z kostką ( comber jagnięcy z kostka marynowany w winie i soku ze świeżych pomarańczy z odrobiną ziół prowansalskich, rozmarynu , podany na smażonym ryżu z nuta tymianku z bukietem sałat i sosem vinegret)

Kaczka pieczona z jabłkiem i pomarańczą (luzowana kaczka natarta sola, czosnkiem, majerankiem, pieczona z jabłkiem i pomarańczą podana z domowa żurawiną, ziemniakami opiekanymi i duszonymi buraczkami na maśle).

Wariacje pierogów:

  • ruskie
  • z kapustą i grzybami
  • z mięsem wieprzowym
  • z cielęciną
  • ze szpinakiem
  • ze śliwką
  • z jagodami

Dania z ryby

Filet z sandacza z pieca z masłem ziołowym (podany z warzywami na parze i gotowanymi ziemniakami)

Filet z sandacza z patelni (podany z surówka z białej kapusty i pieczywem)

Lin w śmietanie (zapiekany filet lina w sosie koprowo -śmietanowym z odrobina białego wina i gałki muszkatołowej podany z ziemniakami gotowanymi sałatka z kiełków).

Okonki smażone (małe fileciki okonia mazurskiego smażone na chrupko podane z sosem czosnkowym lub tatarskim, ziemniakami opiekanymi z majerankiem i surówka z białej kapusty).

Filety okonków zapiekane w boczku (małe filety okonka zapiekane w boczku podane na smażonym ryżu na maśle z tymiankiem i bukietem sałat z sosem winegret)

Przystawki:

Tatar wołowy ( siekana polędwica wołowa , doprawiona pieprzem, sola i oliwa z oliwek, podana z kaparami, cebulką i ogórkiem kiszonym)

Carpaccio Szefa kuchni (marynowana polędwiczka wieprzowa po Staropolsku podana z świeżą cebulką, czosnkiem, ogórkiem kiszonym i wiejskim chlebem).

Marynowany Szczupak po Królewsku (smażone dzwonka Szczupaka w zalewie ziołowo octowej, podany z gotowanym jajkiem i sosem tatarskim).

Sałaty:

Sałata z szyjkami rakowymi ( duszone na masełku z cebulką i czosnkiem w białym winie i śmietaną szyjki rakowe podane na bukiecie sałat z mini kolbą kukurydzy i świeżą papryką z tostami z masłem ziołowym).

Sałata z polędwiczkami w sosie miodowo- musztardowym (smażone kawałki polędwiczki wieprzowej podane w sosie miodowo – musztardowym na bazie białego wina z tostami z masłem ziołowym)

Sałata z wątróbką drobiową (Smażona wątróbka drobiowa z dodatkiem brandy podana na ciepło na sałacie z marynowana gruszką i tostami z masełkiem ziołowym)

Zupy:

Zupa Pokrzywowa (wywar warzywny z dodatkiem pokrzywy zabielony śmietaną , podany z gotowanym jajkiem i cytryną). Tylko w sezonie jak jest świeża pokrzywa.

Zupa z Grzybów leśnych z łazankami(mieszanka grzybów borowika i podgrzybka na wywarze mięsnym zabielana śmietana i żółtkiem jajka, podana z łazankami i natką pietruszki).

Zupa Rosół Królewski (wywar z wiejskiej kury podany z makaronem z naleśników pulpecikami drobiowymi i marchewk, posypany natka pietruszki).

Zupa Kwaśnica z żeberkiem i ziemniakami z okrasą(kiszona kapusta gotowana z opiekanym żeberkiem wieprzowym, odrobiną kaszy, podana z ziemniakami gotowanymi okraszonymi skwarkami z cebulką).

Desery:

Kogel-mogel zapiekany z jagodami lub malinami(ubite żółtka jaj z cukrem zapieczone z owocami)

Ciasto czekoladowe (pyszne esencjonalne ciasto czekoladowe pieczone bez dodatku maki)

Racuchy z jabłkami i gałką lodów waniliowych

Budyń waniliowy z powidłami z wiśni